Τι είναι το Ιnverter στα Φωτοβολταϊκά; Μάθε Μια Για Πάντα!

Στα φωτοβολταϊκά, το inverter είναι ένας μετατροπέας που μετατρέπει το συνεχές ρεύμα (DC) που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά πάνελ σε εναλλασσόμενο ρεύμα (AC) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το σπίτι ή την επιχείρηση για την τροφοδοσία ηλεκτρικών συσκευών. 

Η λειτουργία του inverter είναι σημαντική για την αποτελεσματική λειτουργία του φωτοβολταϊκού συστήματος, καθώς η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά πάνελ είναι συνήθως DC και χρειάζεται να μετατραπεί σε AC για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις ηλεκτρικές συσκευές. 

Στο ακόλουθο άρθρο θα μάθετε: 

  • Ποιά είναι τα Τα Είδη των Μετατροπέων
  • Ποια είναι η Διαφορά Μεταξύ Μετατροπέων Τροποποιημένου Ημιτόνου και Μετατροπέων Καθαρού Ημιτόνου 
  • Ποιές είναι οι Εφαρμογές Μετατροπέων
  • Πώς να Επιλέξετε τον Κατάλληλο Inverter

Ποιά είναι τα Τα Είδη των Μετατροπέων;

ηλιακα inverters με μπαταρια

Οι μετατροπείς διακρίνονται σε μονοφασικούς και τριφασικούς.

  1. Οι μονοφασικοί Inverter είναι μετατροπείς που μετατρέπουν την καταληκτική φόρτιση των μπαταριών των φωτοβολταϊκών ή την εναλλασσόμενη τάση από τα πάνελ σε μια σταθερή τάση και συχνότητα για τη λειτουργία του φορτίου σε μονοφασικά δίκτυα. Οι μονοφασικοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε δίκτυα μέχρι 5 kWp και κυριώς χρησιμοποιούνται κυρίως για οικιακή χρήση.
  2. Οι τριφασικοί απο την άλλη μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε δίκτυα ισχύος μεγαλύτερης των 5 kWp και παρέχουν μεγαλύτερη απόδοση σε σχέση με τους μονοφασικούς μετατροπείς. 

Για τις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις με ισχύ άνω των 5 kWp, μπορεί να επιλεγεί είτε η χρήση τριών μονοφασικών μετατροπέων (ένας για κάθε φάση), είτε η χρήση ενός τριφασικού μετατροπέα.

Διαβάστε επίσης: Πόσο Κοστίζει Ένα Φωτοβολταϊκό Πάρκο 100kw;

Ποια είναι η Διαφορά Μεταξύ Μετατροπέων Τροποποιημένου Ημιτόνου και Μετατροπέων Καθαρού Ημιτόνου;

Οι μετατροπείς τροποποιημένου ημιτόνου δίνουν στην έξοδό τους κυματομορφή που δεν είναι καθαρό ημίτονο, ενώ οι μετατροπείς καθαρού ημιτόνου παράγουν ένα καθαρό ημίτονο στην έξοδό τους. 

Αυτό σημαίνει ότι οι μετατροπείς καθαρού ημιτόνου είναι πιο αποδοτικοί και παράγουν λιγότερους θορύβους και παρενέργειες στο δίκτυο, ενώ οι μετατροπείς τροποποιημένου ημιτόνου είναι φθηνότεροι.

Που Μπορούν Να Χρησιμοποιηθούν τα Inverter;

Οι μετατροπείς χρησιμοποιούνται σε πολλές εφαρμογές, πέρα απο τη χρήση τους στα φωτοβολταϊκά συστήματα όπως: 

  • Στη βιομηχανία για τον έλεγχο της τάσης και του ρεύματος στις μηχανές και τα ηλεκτρικά κυκλώματα.
  • Στα συστήματα ηλεκτρονικών ελέγχων για τον έλεγχο της τάσης και του ρεύματος στα συστήματα ελέγχου και τις μονάδες μέτρησης.
  • Στα συστήματα τροφοδοσίας για τη μετατροπή του ρεύματος από μια πηγή σε μια άλλη μορφή ρεύματος που απαιτείται για τη λειτουργία του εξοπλισμού.
  • Στην ηλεκτρονική καταναλωτική αγορά για τη μετατροπή του ρεύματος από μια πηγή σε μια άλλη μορφή ρεύματος που απαιτείται για τη λειτουργία των οικιακών συσκευών, όπως οι τηλεοράσεις και οι υπολογιστές.
  • Στην αεροναυπηγική για τη μετατροπή του ρεύματος από μια πηγή σε μια άλλη μορφή ρεύματος που απαιτείται για τη λειτουργία των συστημάτων πτήσης και των συστημάτων επικοινωνίας στα αεροσκάφη.

Πώς να Επιλέξετε τον Κατάλληλο Inverter

Για να επιλέξετε τον κατάλληλο inverter για τα φωτοβολταϊκά σας, πρέπει να λάβετε υπόψη τα εξής στοιχεία:

  1. Συμβατότητα: Επιλέξτε έναν inverter που είναι συμβατός με το  μέγεθος του φωτοβολταϊκός σας συστήματος.
  2. Απόδοση: Είναι σημαντικό να επιλέξετε έναν inverter με υψηλή απόδοση. Η απόδοση του inverter επηρεάζει το ποσό ρεύματος που μπορεί να διοχετευθεί στο δίκτυο, πέρα από το ρεύμα που παράγουν τα πάνελ. Όσο υψηλότερη είναι η απόδοση του inverter, τόσο περισσότερη ενέργεια μπορεί να παραχθεί από την ηλιακή εγκατάσταση και τόσο περισσότερο ρεύμα μπορεί να διοχετευθεί στο δημόσιο δίκτυο.
  3. Αξιοπιστία: Επιλέξτε έναν inverter από μια αξιόπιστη εταιρεία με καλή φήμη, ώστε να αποφύγετε προβλήματα στο μέλλον.
  4. Λειτουργίες παρακολούθησης και ελέγχου: Επιλέξτε έναν inverter που διαθέτει χρήσιμες λειτουργίες παρακολούθησης και ελέγχου, όπως παρακολούθηση της παραγωγής ενέργειας, αυτόματη απενεργοποίηση σε περίπτωση βλάβης και δυνατότητα παρακολούθησης μέσω smartphone ή άλλης συσκευής.
  5. Τιμή: Επιλέξτε έναν inverter που έχει καλή σχέση ποιότητας-τιμής και που ταιριάζει στον προϋπολογισμό σας.

Στην NovaVolt παρέχουμε τα καλύτερα inverter της αγοράς σε ανταγωνιστικές τιμές, και με την δυνατότητα εγκατάστασης.

Επιλέξτε το δικό σας inverter για το συστημά σας εδώ

Επιστροφή στο ιστολόγιο