Πως να Φτιάξω Αυτόνομο Φωτοβολταϊκό; Μάθε Σήμερα!
Τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα αποτελούν ιδανική λύση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για το σπίτι ή την επιχείρησή σας, κυρίως σε περιπτώσεις όπου η σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ δεν είναι εύκολα προσβάσιμη ή οικονομική.
Για να φτιάξετε ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα πρέπει πρώτα να υπολογίσετε την ετήσια κατανάλωση ρεύματος του χώρου εγκατάστασης, την γεωγραφική θέση, και την κλίση.
Επίσης, πρέπει να ληφθεί υπόψη και πόσες μέρες αυτονομίας θέλετε από το σύστημα σας.
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν δεκάδες μετρήσεις που πρέπει να γίνουν για να σχεδιαστεί ένα φωτοβολταϊκό σύστημα.
Στην NovaVolt παρέχουμε αυτονομα φωτοβολταικα με εγκατάσταση, απο μικρά συστήματα για εξοχικά η τροχόσπιτα μέχρι και για τις ανάγκες ενός σπιτιού η επιχείρησης.
Καλέστε σήμερα στο 6978484685 ή 2105512500, για να δημιουργήσουμε ένα αποκλειστικά διαμορφωμένο αυτόνομο πακέτο για τις ανάγκες σας!
Η εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος θα σας επιτρέψει να εξοικονομήσετε χρήματα από την ΔΕΗ, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλετε και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Παρακάτω θα δούμε:
- Βασικά χαρακτηριστικά αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος
- Πως να φτιάξετε αυτονόμο φωτοβολταϊκό
- Αυτονομία και ρεύμα
- Κατανάλωση ενέργειας και φορτία
- Αυτόνομο σύστημα για όλο το χρόνο
Ποιά Είναι τα Βασικά Χαρακτηριστικά του Αυτόνομου Φωτοβολταϊκού;
Λειτουργία αυτόνομων συστημάτων
Ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα λειτουργεί ανεξάρτητα από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και χρησιμοποιεί την ηλιακή ενέργεια για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.
Τα φωτοβολταϊκά πάνελ απορροφούν τις ακτίνες του ήλιου και μετατρέπουν την ηλιακή ακτινοβολία σε ηλεκτρικό ρεύμα.
Στοιχεία που αποτελούν ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα
Ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα αποτελείται από τα εξής βασικά στοιχεία:
- Φωτοβολταϊκά πάνελ
- Μπαταρίες φωτοβολταϊκών (για την αποθήκευση της ενέργειας)
- Ρυθμιστή φόρτισης για τον έλεγχο των μπαταριών (αλλά και την προστασία τους)
- Μετατροπέας τάσης inverter (συνήθως καθαρού ημιτόνου)
- Σύστημα παρακολούθησης
Το σύστημα μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τις ανάγκες σας, την περιοχή και την ποσότητα ηλιακής ενέργειας που λαμβάνει από τον ήλιο.
Ισχύς του συστήματος
Η ισχύς ενός τέτοιου συστήματος εξαρτάται από την ποσότητα της ηλιακής ενέργειας που μπορεί να συλλέξει κατά τη διάρκεια της ημέρας και των μπαταριών που χρησιμοποιεί για την αποθήκευση αυτής της ενέργειας.
Για παράδειγμα, ένας ηλιακός συλλέκτης 50 watt /p θα παράγει σε μια ημέρα με 5 ώρες ηλιοφάνειας 250 watt /h με απώλειες της τάξεως του 10-20% ενώ σε μήνες όπως τον Ιούλιο περιπού 350 watt /h.
Η συνολική ισχύς του συστήματος θα καθορίσει τον όγκο των ηλεκτρικών συσκευών και της κατανάλωσης ενέργειας που μπορεί να υποστηρίξει.
Πως να Φτιάξετε ένα Αυτόνομο Φωτοβολταικό;
Παρακάτω θα βρείτε βήμα προς βήμα την διαδικασία για τον σχεδιασμό και εγκατάσταση ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος.
Βήματα | Περιγραφή |
1ο | Καθορίστε τις ενεργειακές σας ανάγκες και υπολογίστε το απαιτούμενο μέγεθος του συστήματος. |
2ο | Επιλέξτε και αγοράστε τα απαραίτητα εξαρτήματα, όπως τα φωτοβολταϊκα πλαίσια, τις μπαταρίες, τον ελεγκτή φόρτισης, τον μετατροπέα, τα καλώδια και τον εξοπλισμό τοποθέτησης. |
3ο | Εγκαταστήστε τα φωτοβολταϊκά πάνελ σε θέση που δέχεται το μέγιστο δυνατό ηλιακό φως, όπως μια ταράτσα ή ένα χωράφι. |
4ο | Συνδέστε τα πάνελ στον ελεγκτή φόρτισης, ο οποίος ρυθμίζει την ποσότητα φόρτισης που τροφοδοτεί τις μπαταρίες. |
5ο | Συνδέστε τις μπαταρίες στον αντιστροφέα, ο οποίος μετατρέπει τη συνεχή ενέργεια από τις μπαταρίες σε εναλλασσόμενη ενέργεια. |
6ο | Εγκαταστήστε ασφάλειες για την προστασία του συστήματος από υπερφορτώσεις και υπερτάσεις ρεύματος. |
7ο | Κάντε δοκιμές στο σύστημα και προβείτε σε τυχόν τροποποιήσεις. |
8ο | Παρακολουθήστε το σύστημα τακτικά και κάντε συντήρηση ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες, όπως ο καθαρισμός των πάνελ και ο έλεγχος των ρυθμίσεων του ελεγκτή φόρτισης. |
Αυτονομία και Ρεύμα
Αυτονομία
Η αυτονομία αναφέρεται στη διάρκεια που ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την ανάγκη για εξωτερική πηγή ρεύματος.
Η αυτονομία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως την καθημερινή κατανάλωση ρεύματος, τη χωρητικότητα των μπαταριών, την απόδοση των φωτοβολταϊκών πάνελ και τις κλιματολογικές συνθήκες στην περιοχή.
Για βέλτιστη αυτονομία, προτείνεται η σχεδίαση του συστήματος με βάση τις ενεργειακές ανάγκες και τη γεωγραφική θέση της εγκατάστασης.
Ρεύμα
Το ρεύμα που καταναλώνει το σύστημα παράγεται από τα φωτοβολταϊκά πάνελ και αποθηκεύεται σε μπαταρίες για χρήση κατά τις ώρες που δεν υπάρχει ηλιακή ακτινοβολία.
Το ρεύμα αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να λειτουργήσουν συσκευές, όπως:
- Φώτα
- Ηλεκτρικά εργαλεία
- Κλιματιστικά
- Πλυντήριο
- Ψυγεία και άλλα
Η χρήση αυτόνομων φωτοβολταϊκών συστημάτων μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της εξάρτησης από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και σε μείωση του κόστους ενέργειας.
Κατανάλωση Ενέργειας και Φορτία
Κατανάλωση
Η κατανάλωση ενέργειας αποτελεί ένα καίριο παράγοντα για τον υπολογισμό του αυτόνομου φωτοβολταϊκού που θα χρειαστείτε.
Στην καθημερινή μας ζωή, χρησιμοποιούμε πολλές συσκευές σαν αυτές που προαναφέραμε.
Κάθε μία από αυτές τις συσκευές έχει διαφορετική κατανάλωση ενέργειας, που πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά το σχεδιασμό του συστήματος.
Για παράδειγμα:
- Λάμπα: μια οικονομική λάμπα 15 watt καταναλώνει περίπου 450 Wh ανά 24ωρο.
- Σκούπα: μια σκούπα με ισχύ 2000 watt καταναλώνει περίπου 2 kWh για μια ώρα χρήσης.
- Laptop: ένα laptop με κατανάλωση 50 watt χρειάζεται περίπου 0.05 kWh ανά ώρα χρήσης.
- Τηλεόραση: μια τηλεόραση 100 watt καταναλώνει περίπου 1 kWh για 10 ώρες χρήσης.
- Ψυγείο: ένα ψυγείο 150 watt καταναλώνει περίπου 1-2 kWh ανά 24ωρο.
- Απορροφητήρας: ένας απορροφητήρας 60 watt καταναλώνει περίπου 0.6 kWh ανά 10 ώρες λειτουργίας.
Ηλεκτρικά Φορτία
Για τον υπολογισμό της κατανάλωσης του αυτόνομου φωτοβολταϊκού, θα πρέπει να εξετάσουμε τα ηλεκτρικά φορτία που υπάρχουν στο σπίτι ή τον χώρο που θέλουμε να κάνουμε την εγκατάσταση.
Τα ηλεκτρικά φορτία αναφέρονται στην ισχύ που χρειάζονται οι συσκευές για να λειτουργήσουν.
Για να καταλάβουμε καλύτερα τα ηλεκτρικά φορτία, μπορούμε να τα χωρίσουμε σε:
Σταθερά: αποτελούνται από συσκευές που λειτουργούν συνεχώς, όπως ψυγεία, και άλλες συσκευές που είναι συνεχώς ενεργές.
Μεταβλητά: περιλαμβάνουν τις συσκευές που λειτουργούν ανάλογα με τις ανάγκες, όπως φώτα, τηλεοράσεις, υπολογιστές και άλλες συσκευές που χρησιμοποιούνται με διακοπές.
Εποχιακά: αποτελούνται από συσκευές που χρησιμοποιούνται μόνο κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων εποχών, όπως κλιματιστικά ή ηλεκτρικά καλοριφέρ.
Για τον υπολογισμό της κατανάλωσης, πρέπει να λάβουμε υπόψη τη συνολική ισχύ όλων των συσκευών και να προσθέσουμε την ενέργεια που καταναλώνουν κατά τη διάρκεια μιας ημέρας.
Αυτός ο υπολογισμός θα μας βοηθήσει να επιλέξουμε το κατάλληλο μέγεθος του φωτοβολταϊκού συστήματος και την κατάλληλη χωρητικότητα των μπαταριών για να καλύψουμε τις ανάγκες μας.
Αυτόνομο Φωτοβολταϊκό όλο τον Χρόνο
Ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα μπορεί να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σταδιακά καθ' όλο το έτος, προσαρμόζοντάς το στις συνθήκες και τις απαιτήσεις της κάθε εποχής.
Καλοκαίρι
Κατά το καλοκαίρι, η ηλιοφάνεια είναι υψηλή και ο αριθμός των ηλιοφανών ωρών αυξάνεται, γεγονός που με τη σειρά του αυξάνει τη συνολική ενέργεια που μπορεί να παραχθεί από ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα.
Το καλοκαίρι, είναι σημαντικό να διατηρείται η απόδοση των πλακίδων με τακτικό καθαρισμό και να εξασφαλίζεται ότι το σύστημα λειτουργεί στη μέγιστη δυνατή απόδοση.
Το καλοκαίρι είναι επίσης μια καλή εποχή για να επεκτείνετε ή να αναβαθμίζετε το σύστημα σας, καθώς η υψηλή παραγωγή ενέργειας μπορεί να καλύψει τόσο τις τρέχουσες όσο και τις μελλοντικές ανάγκες.
Χειμώνας
Το χειμώνα, οι ηλιακές ώρες είναι μικρότερες.
Αυτό σημαίνει ότι η παραγωγή ενέργειας από ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα είναι χαμηλότερη εκείνη την περίοδο.
Για να αντισταθμιστεί αυτό, τα αυτόνομα συστήματα αποθηκεύουν στις μπαταρίες την ενέργεια που αποθηκεύεται κατά την διάρκεια της ημέρας, έτσι ώστε να χρησιμοποιηθεί τις υπόλοιπες ώρες.
Προσοχή: Εάν η κατανάλωση που κάνουμε είναι μεγαλύτερη από την ηλεκτρική ενέργεια που παράγει το σύστημα μας, θα χρησιμοποιούμε ενέργεια από το δίκτυο της ΔΕΗ.