Πόσο Κοστίζει η Φόρτιση Ηλεκτρικού Αυτοκινήτου σε Σταθμό;

Η φόρτιση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους που σκέφτονται να αγοράσουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, καθώς επηρεάζει το κόστος λειτουργίας του.

Το κόστος φόρτισης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου σε σταθμό ανέρχεται στα 10 ευρώ ανα 100 χιλιόμετρα. Δηλαδή για να φορτίσεις πλήρως ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, το κόστος θα είναι περίπου 30 ευρώ.

Στο παρακάτω άρθρο θα δούμε αναλυτικά:

 • Που Μπορεις να Φορτίσεις το Ηλεκτρικό σου Αμαξι
 • Πως Γίνεται η Φόρτιση Ενός Ηλεκτρικού Αυτοκινήτου
 • Τι Πρέπει να Προσέξεις Κατα την Φόρτιση Ηλεκτρικού Αυτοκινήτου
 • Ποια Είναι τα Πιο Γνωστά Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα

Που Μπορεις να Φορτίσεις το Ηλεκτρικό σου Αμάξι

Που Μπορεις να Φορτίσεις το Ηλεκτρικό σου Αμάξι

Γενικότερα το ηλεκτρικό αυτοκίνητο σου μπορείς να το φορτίσεις είτε στο σπίτι, είτε σε έναν δημόσιο σταθμό φόρτισης.

Σταθμοί Φόρτισης (Οικιακοί και Δημόσιοι)

Οι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων είναι εγκαταστάσεις που παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια για την επαναφόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι, συμπεριλαμβανομένων των σταθμών φόρτισης:

 • Επιπέδου 1
 • Επιπέδου 2
 • Σταθμοί ταχείας φόρτισης DC

Οι σταθμοί φόρτισης επιπέδου 1 χρησιμοποιούν μια τυπική οικιακή πρίζα 120 βολτ και είναι ο πιο αργός τύπος σταθμού φόρτισης, ενώ οι σταθμοί φόρτισης επιπέδου 2 χρησιμοποιούν μια πρίζα 240 βολτ και είναι ταχύτεροι.

Οι σταθμοί ταχείας φόρτισης DC, γνωστοί και ως σταθμοί φόρτισης επιπέδου 3, είναι ο ταχύτερος τύπος σταθμού φόρτισης και μπορούν να φορτίσουν ένα ηλεκτρικό όχημα έως και 80% σε μόλις 30 λεπτά.

Συμβουλή: Ο τύπος του σταθμού φόρτισης που απαιτείται για ένα ηλεκτρικό όχημα εξαρτάται από το μέγεθος της μπαταρίας και τις δυνατότητες φόρτισης του οχήματος.

 Τύπος σταθμού φόρτισης Τάση  Ισχύς Εξόδου Χρόνος φόρτισης
Επίπεδο 1 120V 1,4-1,9 kW 8-20 ώρες
Επίπεδο 2 240V 3.3-19.2 kW

4-8 hours

Γρήγορη φόρτιση DC 480V 50-350 kW

30-60 minutes

Τύποι Φορτιστών

Εκτός από τους τύπους των σταθμών φόρτισης, υπάρχουν επίσης διαφορετικοί τύποι βυσμάτων που χρησιμοποιούνται για τη φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων. 

Οι πιο συνηθισμένοι τύποι βυσμάτων περιλαμβάνουν το βύσμα SAE J1772 για φόρτιση επιπέδου 1 και 2, το βύσμα CCS για ταχεία φόρτιση DC και το βύσμα CHAdeMO, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως στην Ιαπωνία.

Οι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων μπορούν να βρεθούν σε διάφορες τοποθεσίες, όπως:

 • Βενζινάδικα
 • Πάρκινγκ
 • Εμπορικά κέντρα
 • Ξενοδοχεία
 • Λιμάνια
 • Πλατείες
 • Χώρους εργασίας
 • Οικίες (μετα απο δική σας εγκατάσταση)

Πως Γίνεται η Φόρτιση Ενός Ηλεκτρικού Αυτοκινήτου 

Πως Γίνεται η Φόρτιση Ενός Ηλεκτρικού Αυτοκινήτου

Για να φορτίσεις ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ακολούθησε τα παρακάτω 6 βήματα:

1. Βρες έναν σταθμό φόρτισης

Αναζήτησε έναν δημόσιο σταθμό φόρτισης ή χρησιμοποίησε μια εφαρμογή για να εντοπίσεις έναν σταθμό κοντά σου. Μπορείς επίσης να εγκαταστήσεις έναν σταθμό φόρτισης στο σπίτι σου.

2. Ελέγξτε το βύσμα φόρτισης

Διαβεβαιώσου ότι το βύσμα φόρτισης στο σταθμό ταιριάζει με αυτό του αυτοκινήτου σου.

3. Συνδέστε την πρίζα στο αυτοκίνητο

Άνοιξε τη θύρα φόρτισης στο αυτοκίνητό σου και σύνδεσε το βύσμα. Θα ακουστεί ένα κλικ όταν συνδεθεί με ασφάλεια.

4. Ξεκίνα τη φόρτιση

 Ανάλογα με το σταθμό φόρτισης, ενδέχεται να χρειαστεί να ξεκινήσει η διαδικασία φόρτισης χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή ή σαρώνοντας μια κάρτα. Ορισμένοι σταθμοί φόρτισης ενδέχεται να ξεκινούν αυτόματα.

5. Παρακολουθησε την πρόοδο της φόρτισης

Η πρόοδος της φόρτισης θα πρέπει να εμφανίζεται στο ταμπλό του αυτοκινήτου σου ή στο σταθμό φόρτισης. Οι χρόνοι φόρτισης ποικίλλουν ανάλογα με το μέγεθος της μπαταρίας και την ταχύτητα.

6. Αποσυνδέσε και πληρωσε

Όταν ολοκληρωθεί η φόρτιση, αποσυνδεσε το βύσμα από το αυτοκίνητό σου. Ορισμένοι σταθμοί φόρτισης ενδέχεται να απαιτούν πληρωμή, οποτε φροντισε να ακολουθήσεις τις οδηγίες για να αποφύγεις τυχόν χρεώσεις.

Τι Πρέπει να Προσέξεις Κατα την Φόρτιση Ηλεκτρικού Αυτοκινήτου

Κατά τη φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, υπάρχουν διάφορα πράγματα που πρέπει να έχεις κατά νου για να είσαι σίγουρος ότι η διαδικασία είναι ασφαλής και αποτελεσματική. 

 Παράγοντας Περιγραφή
Καλώδια φόρτισης Βεβαιώσου ότι τα καλώδια φόρτισης είναι σε καλή κατάσταση και δεν έχουν υποστεί ζημιά. Τα κατεστραμμένα καλώδια μπορεί να προκαλέσουν ηλεκτροπληξία ή πυρκαγιά.
Συμβατότητα σταθμού φόρτισης Βεβαιωσου ότι το ηλεκτρικό σου αυτοκίνητο είναι συμβατό με το σταθμό φόρτισης που σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις. Δεν είναι όλοι οι σταθμοί φόρτισης ίδιοι και ορισμένοι μπορεί να μην λειτουργούν με το συγκεκριμένο όχημά σου.
Ταχύτητα φόρτισης Λάβε υπόψιν την ταχύτητα φόρτισης του οχήματός σου και του σταθμού φόρτισης. Ορισμένοι σταθμοί φόρτισης ενδέχεται να μην είναι σε θέση να παρέχουν τη μέγιστη ταχύτητα φόρτισης για το όχημά σου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερους χρόνους φόρτισης.
Τοποθεσία φόρτισης Πρόσεχε πού θα παρκάρεις και θα φορτίζεις το ηλεκτρικό σου αυτοκίνητο. Βεβαιώσου ότι η τοποθεσία είναι ασφαλής και προστατευμένη και απέφυγε τη φόρτιση σε περιοχές με κακό φωτισμό ή μεγάλη επισκεψιμότητα.

Ποια Είναι τα Πιο Γνωστά Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα Σήμερα;

Μερικά από τα πιο γνωστά ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην αγορά σήμερα είναι τα εξής:

 • Tesla Model S: Το Tesla Model S είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην αγορά σήμερα. Με μια μπαταρία 100 kWh, μπορεί να διανύσει περίπου 600 χιλιόμετρα με μία φόρτιση.
 • Nissan Leaf: Το Nissan Leaf είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ευρώπη. Με μία μπαταρία 40 kWh, μπορεί να διανύσει περίπου 385 χιλιόμετρα με μία φόρτιση.
 • Volkswagen ID.3: Το Volkswagen ID.3 είναι ένα από τα πιο πρόσφατα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κυκλοφόρησε στην αγορά. Με μία μπαταρία 58 kWh, μπορεί να διανύσει περίπου 420 χιλιόμετρα με μία φόρτιση.
 • Renault Zoe: Το Renault Zoe είναι ένα από τα πιο οικονομικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην αγορά. Με μία μπαταρία 52 kWh, μπορεί να διανύσει περίπου 390 χιλιόμετρα με μία φόρτιση.
Back to blog