Ποιά Είναι η Τιμή Πώλησης Κιλοβατώρας Φωτοβολταϊκών;

Ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για την τιμή πώλησης μιας κιλοβατώρας φωτοβολταϊκών;

Καθώς η ηλιακή ενέργεια συνεχίζει να γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τις οικονομικές πτυχές της επένδυσης στην ηλιακή ενέργεια.

Η τιμή πώλησης κιλοβατώρας των φωτοβολταϊκών ανέρχεται στα 0,06330€/kWh. 

Στο ακόλουθο άρθρο θα δούμε:

  • Τι Είναι η Τιμή Πώλησης Κιλοβατώρας
    • Δεη και Τιμολόγια
  • Παράγοντες Που Επηρεάζουν την Τιμή

Τι Είναι η Τιμή Πώλησης Κιλοβατώρας

ρολοι ρευματος

Η τιμή πώλησης της κιλοβατώρας, γνωστή και ως τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας, διαφέρει ανάλογα με τη χώρα, την περιοχή, ακόμη και τον συγκεκριμένο πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. 

Σε γενικές γραμμές, η τιμή καθορίζεται από το κόστος παραγωγής και διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και από φόρους και τέλη. 

Μπορεί επίσης να διαφέρει ανάλογα με την ώρα της ημέρας, με τις ώρες αιχμής να είναι συνήθως πιο ακριβές.

Δεη και Τιμολόγια

Στην Ελλάδα, η τιμή πώλησης της κιλοβατώρας καθορίζεται από την ΔΕΗ και διαφέρει ανάλογα με την κατανάλωση και τον τύπο του πελάτη (οικιακός, επαγγελματικός, βιομηχανικός). 

Επίσης, υπάρχουν διαφορετικά τιμολόγια για την χειμερινή και την καλοκαιρινή περίοδο. 

Συνήθως, η τιμή πώλησης της κιλοβατώρας στην Ελλάδα κυμαίνεται από 0,06€ έως 0,20€ ανά κιλοβατώρα, ανάλογα με τους παραπάνω παράγοντες. 

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η τιμή πώλησης της κιλοβατώρας στην Ελλάδα είναι μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η χώρα μας εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, τα οποία είναι σχετικά ακριβά στην Ελλάδα. 

Επιπλέον, η υποδομή μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας είναι αρκετά παλιά και χρήζει αναβάθμιση, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι δαπάνες για τον παραγωγό και να επηρεάζεται η τελική τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας.

Παράγοντες Που Επηρεάζουν την Τιμή

 Παρακάτω θα δούμε τους παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή πώλησης κιλοβατώρας.

 Παράγοντας Περιγραφή
Κόστος καυσίμων Το κόστος του καυσίμου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να επηρεάσει την τιμή της kWh. Για παράδειγμα, εάν αυξηθεί το κόστος του φυσικού αερίου, μπορεί να αυξηθεί και η τιμή της kWh που παράγεται από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο.
Ζήτηση Η ποσότητα της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται σε μια δεδομένη στιγμή μπορεί να επηρεάσει την τιμή της kWh. Σε περιόδους υψηλής ζήτησης, όπως τα ζεστά καλοκαιρινά απογεύματα, όταν πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τα κλιματιστικά τους, η τιμή της kWh μπορεί να αυξηθεί.
Καιρός Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι καύσωνες ή το ψύχος, μπορούν να επηρεάσουν την τιμή της kWh. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα, η τιμή της kWh μπορεί να αυξηθεί.
Κόστος υποδομής Το κόστος κατασκευής και συντήρησης του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για την παραγωγή και την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να επηρεάσει την τιμή της kWh.
Κρατικοί κανονισμοί Οι κανονισμοί σχετικά με τις εκπομπές, τις πηγές καυσίμων και άλλοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την τιμή της kWh. Για παράδειγμα, οι κανονισμοί που απαιτούν από τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να μειώσουν τις εκπομπές τους μπορεί να αυξήσουν το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο μπορεί στη συνέχεια να επηρεάσει την τιμή της kWh.​
Ανταγωνισμός στην αγορά Το επίπεδο του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να επηρεάσει την τιμή της kWh. Σε περιοχές με περισσότερο ανταγωνισμό, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας μπορεί να είναι πιο πιθανό να προσφέρουν χαμηλότερες τιμές για να προσελκύσουν πελάτες.
Φόροι και τέλη Οι φόροι και τα τέλη που επιβάλλονται από την κυβέρνηση μπορούν να επηρεάσουν την τιμή της kWh. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχουν φόροι για την παραγωγή ή τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας ή τέλη για τη στήριξη προγραμμάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Μεταβλητότητα της αγοράς Η τιμή της kWh μπορεί να επηρεαστεί από τη μεταβλητότητα της αγοράς, όπως οι μεταβολές στην τιμή του πετρελαίου ή του φυσικού αερίου ή οι διακυμάνσεις στο χρηματιστήριο.

Ενδιαφέρεστε για εγκατάσταση φωτοβολταικών στην οικία η επιχείρηση σας, για την εξοικονόμηση χρημάτων σε παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας;

Καλέστε σημερα στο 2105512500 και ένας τεχνικός μας θα σας βοηθήσει στην μελέτη και εγκατάσταση φωτοβολταικών συστημάτων!

Back to blog