Επιδότηση Φωτοβολταϊκών Για Αγρότες

Οι αγρότες θα μπορούν να επωφεληθούν από ένα νέο πρόγραμμα επιδοτήσεων με στόχο την προώθηση της χρήσης της ηλιακής ενέργειας με αγροτικά φωτοβολταϊκά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαθέσει 200 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση, η οποία θα παρέχει επιδοτήσεις έως και 10.000 ευρώ ανά αγρότη για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το πρόγραμμα παρέχει 40% επιδότηση για τα φωτοβολταϊκά και 90% για την μπαταρία, και η αίτηση μπορεί να γίνει μέσα απο την επίσημη πλατφόρμα της ΔΕΔΔΕΗ.

Παρακάτω θα μάθετε:

 • Τι έιναι τα Αγροτικά Φωτοβολταϊκά;
 • Τι Καλύπτει η Αγροτική Επιδότηση;
 • Προϋποθέσεις για την Αγροτική Επιδότηση
 • Τα Καλύτερα Αγροτικά Φωτοβολταϊκά για το 2023
 • Αγροτικά Φωτοβολταϊκά των 500kW

Τι είναι τα Αγροτικά Φωτοβολταϊκά;

φωτοβολταικα για αγροτες

Τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, όπως κάθε είδους φωτοβολταϊκά, χρησιμοποιούν ηλιακά πάνελ για να μετατρέψουν το ηλιακό φως σε ηλεκτρική ενέργεια (ανανεώσιμη πηγή ενέργειας). 

Η διαφορά είναι ότι τα γεωργικά φωτοβολταϊκά συστήματα εγκαθίστανται σε αγροκτήματα και χρησιμοποιούνται για την τροφοδοσία συστημάτων άρδευσης, αχυρώνων, κτηνοτροφικών κτιρίων ή άλλων αγροτικών κατασκευών.

Ένα άλλο όφελος είναι η δυνατότητα των αγροτών να παράγουν εισόδημα μέσω των τιμολογίων τροφοδοσίας και των προγραμμάτων net metering.

Τι είναι το Net Metering;

Το net metering δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες να χρησιμοποιούν το ηλεκτρικό δίκτυο ως “εικονική μπαταρία”, αποθηκεύοντας την περίσσεια ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν και να την χρησιμοποιούν αργότερα όταν τη χρειάζονται. 

Αυτό τους επιτρέπει να αντισταθμίζουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, και να εξοικονομούν χρήματα από το κόστος ενέργειας.

Επιπλέον, το Virtual Net Metering είναι (VNM) είναι μια πολιτική που επιτρέπει σε πολλούς αγρότες να μοιράζονται τα οφέλη ενός ενιαίου συστήματος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Με αποτέλεσμα, να αυξάνεται το αυξάνεται το εισόδημα του αγρότη και να μειώνεται το κόστος παραγωγής.

Πως Λειτουργεί το Net Metering για τους Αγρότες;

Το net metering για τους αγρότες λειτουργεί ως εξής: 

 1. Εγκατάσταση των ηλιακών πανέλων στο χωράφι η αγρόκτημα
 2. Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται απο τα πάνελ χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία του χωραφιού
 3. Όση ενέργεια περισσεύει επιστρέφει πίσω στο δίκτυο.
 4. Ο αγρότης λαμβάνει χρήματα για την περισσευούμενη ενέργεια που παράγεται, συνήθως στη λιανική τιμή.
 5. Αν το αγρόκτημα χρειαστεί περισσότερη ενέργεια απο αυτή που παράγουν τα πάνελ, χρησιμοποιείται απο την περισσευόμενη του δικτύου.

Τι Καλύπτει η Αγροτική Επιδότηση;

φωτοβολταικα σε αγρόκτημα

Η αγροτική επιδότηση, πέρα απο την κάλυψη του 40% για τα φωτοβολταϊκά και το 90% του κόστους της μπαταρίας, και με βάση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας 4602/19, δίνει στους αγρότες την δυνατότητα να εγκαταστήσουν έως και 2 φωτοβολταϊκά συστήματα 500kW το καθενα, έτσι ώστε να μπορούν να πουλήσουν το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται.

Ποιές Είναι οι Προϋποθέσεις για τα Αγροτικά Φωτοβολταϊκά;

Οι προϋποθέσεις για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά είναι οι εξής: 

 • Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλλει μόνο μια αίτηση και για μία και μόνο κατοικία, η οποία πρέπει να διαθέτει ενεργή οικιακή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
 • Ο αγρότης έχει την δυνατότητα να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό σταθμό, με η χωρίς μπαταρία.
 • Η μέγιστη ισχύς του φωτοβολταϊκού σταθμού ορίζεται στα 10.8kW και η μπαταρία που καλύπτει η επιδότηση επίσης στα 10.8kW.
 • Ο αγρότης θα πρέπει να έχει υποβάλει την αίτηση μέσω της πλατφόρμας της ΔΕΔΔΗΕ.

Αγροτικά Φωτοβολταϊκά 2023: Πακέτο 

Αξία 45.000 ΕΥΡΩ

Ηλιακά Πάνελ

50 τεμάχια φωτοβολταϊκών BiHiKu7 Διπλής Όψεως 665W 

Με επώνημους Connectors της εταιρείας Staubli

Αντιστροφέα (Inverter)

105 Ktl της εταιριας Huawei

Πίνακας Φωτοβολταϊκών 

Ενας Πινακας 6 εισόδων και εξη εξόδων με αντικεραυνικό, με διακοπτη anti arc, και με ασφάλεια επιστροφής για κάθε string.

Δείτε Περισσότερες Προσφορές

πακετα φωτοβολταικων promo

Αγροτικά Φωτοβολταϊκά 500kw 

Παράδειγμα αγροτικών φωτοβολταϊκών 100 και 500kW:

 • Ένα φωτοβολταϊκό χωράφι 100 KW, παράγει περίπου 155.000 KWh ετησίως. Η KWh που παράγεται μπορεί να πωληθεί στα 0,075 €. Έτσι, το επιπλέον εισόδημα για τον αγρότη θα ανέρχεται σε περίπου 11.600 € ετησίως.
 • Σε αντίθεση, το φωτοβολταϊκό πάρκο 500 KW, παράγει περίπου 775.000 KWh ετησίως. Με την τιμή πώλησης της KWh στα 0,075 €, το επιπλέον εισόδημα για τον αγρότη θα είναι περίπου 58.000 € ετησίως.

 Με τα έσοδα να φορολογούνται ως αγροτικό εισόδημα.

Εάν έχετε επιχείρηση η ανήκετε στην κατηγορία των νοικοκυριών δείτε επίσης: