Μονοκρυσταλλικά ή Πολυκρυσταλλικά Πάνελ; Μάθε τις Διαφορές

Ψάχνεις το ιδανικό πάνελ για το σπίτι ή την επιχείρησή σου και αναρωτιέσαι αν θα πρέπει να επιλέξεις μονοκρυσταλλικό ή πολυκρυσταλλικό;

Η κύρια διαφορά των μονοκρυσταλλικών πάνελ απο των πολυκρυσταλλικών, είναι ότι τα μονοκρυσταλλικά πάνελ μπορούν να ξεπεράσουν το 19,5% σε απόδοση ενώ τα πολυκρυσταλλικά φτάνουν μέχρι 18%.

Στο ακόλουθο άρθρο θα δούμε:

  • Ορισμός Μονοκρυσταλλικών και Πολυκρυσταλλικών πάνελ
  • Σημαντικές διαφορές
  • Ποιά είναι η καλύτερη επιλογή για σενα
  • Συχνές ερωτήσεις

Τι Είναι τα Μονοκρυσταλλικά και Πολυκρυσταλλικά Φωτοβολταϊκά;

Η τεχνολογία πίσω από τα μονοκρυσταλλικά και πολυκρυσταλλικά φωτοβολταϊκά είναι η ίδια και είναι απλή.

Συλλέγουν ενέργεια από τον ήλιο (δηλαδή ηλιακή ενέργεια) και την μετατρέπουν σε ηλεκτρική.

Είναι κατασκευασμένα από πυρίτιο, πράγμα που τα κάνει πολύ ανθεκτικά σε μεταβολές της θερμοκρασίας και τις έντονες καιρικές συνθήκες.

Μονοκρυσταλλικά Φωτοβολταϊκά

μονοκρυσταλλικο ηλιακο πανελ

Τα μονοκρυσταλλικά φωτοβολταϊκά είναι ηλιακά πάνελ που αποτελούνται από μονοκρυσταλλικά ηλιακά κύτταρα.

Τα στοιχεία αυτά είναι κατασκευασμένα από ένα μονοκρύσταλλο πυριτίου που προέρχεται από πυρίτιο εξαιρετικής αγνότητας με τον ίδιο τρόπο που αναπτύσσεται ένας ημιαγωγός. 

Η ράβδος πυριτίου στη συνέχεια τεμαχίζεται σε λεπτές πλάκες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των ηλιακών κυψελών.

Οι μονοκρυσταλλικοί ηλιακοί συλλέκτες είναι γνωστοί για την υψηλή απόδοση και τη μεγάλη διάρκεια ζωής τους λόγω της αγνότητας του πυριτίου που χρησιμοποιείται στην κατασκευή.

Έχουν συνήθως μαύρο χρώμα και ομοιόμορφη εμφάνιση, γεγονός που τους καθιστά δημοφιλή επιλογή για οικιακές και εμπορικές εγκαταστάσεις.

Διάβασε επίσης: Ποιά Είναι τα Υλικά Φωτοβολταϊκών; Υλικα και Εξαρτήματα

Πολυκρυσταλλικά Φωτοβολταϊκά

πολυκρυσταλλικο ηλιακο πανελ

Τα πολυκρυσταλλικά φωτοβολταϊκά κατασκευάζονται επίσης από πυρίτιο. 

Αυτό το υλικό δημιουργείται με το λιώσιμο του πυριτίου και στη συνέχεια αφήνοντάς το να κρυώσει και να στερεοποιηθεί σε πολλαπλούς μικρούς κρυστάλλους, γεγονός που του προσδίδει μια χαρακτηριστική εμφάνιση μεταλλικών πλακών.

Τα πολυκρυσταλλικά φωτοβολταϊκά είναι λιγότερο ακριβά στην κατασκευή από τα αντίστοιχα μονοκρυσταλλικά, καθώς η διαδικασία στερεοποίησης είναι λιγότερο απαιτητική.

Ωστόσο, είναι επίσης λιγότερο αποδοτικά, καθώς οι πολλαπλοί μικροί κρύσταλλοι στο πυρίτιο μπορούν να δημιουργήσουν όρια που εμποδίζουν τη ροή των ηλεκτρονίων.

Διαφορές Μεταξύ Μονοκρυσταλλικών και Πολυκρυσταλλικών Φωτοβολταϊκών

Οι διαφορές των 2 πάνελ είναι οι εξής:

 Χαρακτηριστικό Πολυκρυσταλλικά πάνελ Μονοκρυσταλλικά πάνελ
Κόστος Χαμηλό Υψηλό
Απόδοση Χαμηλή Υψηλή
Αισθητική Λιγότερο ελκυστική Πιο ελκυστική
Διάρκεια ζωής 25+ χρόνια 25+ χρόνια
Αντοχή στη θερμ. Χαμηλή Υψηλή

Κόστος

Οι μονοκρυσταλλικοί συλλέκτες είναι συνήθως ακριβότεροι από τους αντίστοιχους πολυκρυσταλλικούς, λόγω της υψηλότερης απόδοσής τους και της πιο σύνθετης διαδικασίας κατασκευής που απαιτείται για τη δημιουργία τους.

Ωστόσο, τείνουν επίσης να διαρκούν περισσότερο και να αποδίδουν καλύτερα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Απόδοση

Η διαφορά απόδοσης μεταξύ των δύο τύπων πάνελ οφείλεται στον αριθμό των κρυστάλλων σε κάθε κυψέλη, ο οποίος επηρεάζει την ελευθερία κίνησης των ηλεκτρονίων.

Οι μονοκρυσταλλικοί συλλέκτες έχουν γενικά υψηλότερο βαθμό απόδοσης πάνω από 19%, ενώ οι πολυκρυσταλλικοί συλλέκτες έχουν βαθμό απόδοσης 13-16% και κάποιες φορές έως 18%.

Αισθητική

Τα μονοκρυσταλλικά πάνελ έχουν ομοιόμορφο μαύρο χρώμα και κομψή εμφάνιση, γεγονός που τα καθιστά δημοφιλή επιλογή για οικιακές εγκαταστάσεις. 

Από την άλλη πλευρά, τα πολυκρυσταλλικοί έχουν μια γαλάζια απόχρωση και μια κηλιδωτή εμφάνιση λόγω των πολλαπλών θραυσμάτων πυριτίου που έχουν λιώσει μεταξύ τους.

Ενώ ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να προτιμούν το γαλαζωπό χρώμα, άλλοι μπορεί να το βρίσκουν λιγότερο αισθητικά ευχάριστο.

Διάρκεια ζωής

Τα μονοκρυσταλλικά και τα πολυκρυσταλλικά φωτοβολταϊκά έχουν διάρκεια ζωής 25+ χρόνια.

Αντοχή στην θερμοκρασία

Οι μονοκρυσταλλικοί ηλιακοί συλλέκτες είναι γνωστό ότι έχουν μεγαλύτερη αντοχή στις μεταβολές της θερμοκρασίας από ό,τι οι πολυκρυσταλλικοί συλλέκτες. 

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα μονοκρυσταλλικά πάνελ κατασκευάζονται από έναν μόνο κρύσταλλο, γεγονός που τους επιτρέπει να διατηρούν την απόδοσή τους ακόμη και σε υψηλές θερμοκρασίες. 

Από την άλλη, οι πολυκρυσταλλικοί συλλέκτες κατασκευάζονται από πολλαπλούς κρυστάλλους, γεγονός που τους καθιστά πιο ευάλωτους στην απώλεια απόδοσης καθώς αυξάνονται οι θερμοκρασίες.

Πώς να Βρεις το Καλύτερο Ηλιακό Πάνελ για Σένα

πολυκρυσταλλικο και μονοκρυσταλλικο πανελ διαφορες

Η επιλογή ηλιακού πάνελ εξαρτάται κυρίως από το κόστος και το πόσα χρήματα μπορείς να διαθέσεις, ωστόσο άλλοι παράγοντες εξίσου σημαντικοί είναι:

Προσωπική προτίμηση

Επιλέγοντας ένα ηλιακό πάνελ, είναι σημαντικό να λάβεις υπόψη σου τις προσωπικές σου προτιμήσεις. 

Μερικοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την επιλογή σου είναι η εμφάνιση, ο χρωματισμός και η διάσταση του ηλιακού πάνελ. 

Επιπλέον, ορισμένοι κατασκευαστές προσφέρουν ηλιακά πάνελ με διαφορετικά στυλ και σχέδια, οπότε μπορείς να επιλέξεις ένα που ταιριάζει καλύτερα στον χώρο σου.

Περιορισμένος χώρος

Εάν έχεις περιορισμένο χώρο για την εγκατάσταση του ηλιακού πάνελ, τότε πρέπει να επιλέξεις ένα πάνελ με μικρότερες διαστάσεις. 

Υπάρχουν ηλιακά πάνελ διαφόρων μεγεθών και σχημάτων, οπότε μπορείς να βρεις ένα που να ταιριάζει στον διαθέσιμο χώρο σου. 

Επίσης, υπάρχουν και ηλιακά πάνελ που είναι σχεδιασμένα για να είναι πιο αποδοτικά σε περιορισμένους χώρους, όπως τα πάνελ τύπου κατακόρυφης εγκατάστασης.

Επιδότηση Φωτοβολταϊκών

Στην Ελλάδα υπάρχει πρόγραμμα επιδότησης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων. 

Ο σκοπός αυτού των προγράμματος είναι να ενθαρρύνει τους καταναλωτές να επενδύσουν σε φωτοβολταϊκά συστήματα και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της ανανεώσιμης ενέργειας.

Οι επιδοτηση μπορει να περιλαμβάνει επιδοτηση για την αγορά και εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων, καθώς και επιδοτήση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αυτά τα συστήματα.

Εάν δυσκολεύεσαι στην επιλογή φωτοβολταικού πάνελ, καλεσε σήμερα στο 2105512500  για να δημιουργήσουμε ένα αποκλειστικά διαμορφωμένο πακέτο για τις ανάγκες σου!

Συχνές Ερωτήσεις για Μονοκρυσταλλικά και Πολυκρυσταλλικά Κύτταρα

πολυκρυσταλλικο και μονοκρυσταλλικο πανελ σε τραπεζι

Μπορώ να αναμείξω πολυκρυσταλλικά και μονοκρυσταλλικά ηλιακά πάνελ;

Η απάντηση εξαρτάται από το είδος του συστήματος.

Συνήθως, δεν συνιστάται η ανάμειξη πολυκρυσταλλικών και μονοκρυσταλλικών πάνελ στο ίδιο σύστημα, καθώς η διαφορά στην απόδοση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την απόδοση του συστήματος συνολικά. 

Ωστόσο, αν χρησιμοποιείς έναν αποδοτικό μετατροπέα και διαχειρίζεσαι σωστά τη συνδεσιμότητα των πάνελ, μπορείς να αναμείξεις πολυκρυσταλλικά και μονοκρυσταλλικά ηλιακά πάνελ στο ίδιο σύστημα.

Zurück zum Blog