Πως Μπορώ να Παράγω Ρεύμα Μόνος Μου;
Μπορείτε να παράγετε ρεύμα μόνοι σας με τη χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Οι φωτοβολταϊκοί συλλέκτες μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική ενέργεια και προμηθεύουν ενέργεια για το σπίτι σας.
Με την εγκατάσταση ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος, μπορείτε να παράγετε ρεύμα μόνοι σας και να μην εξαρτάστε από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.
Αυτό θα σας επιτρέψει να εξοικονομήσετε χρήματα στο λογαριασμό του ηλεκτρικού σας ρεύματος και να μειώσετε την αντίκτυπο στο περιβάλλον.
Στο ακόλουθο άρθρο θα μάθετε:
- Γιατί να Παράγετε τη Δική σας Ηλεκτρική Ενέργεια;
- Βασικά Στοιχεία ενός Φωτοβολταϊκού συστήματος
- Πως Αποθηκεύω την Ηλεκτρική Ενέργεια;
- Πως Λειτουργεί το Net Metering;
Γιατί να Παράγετε τη Δική σας Ηλεκτρική Ενέργεια;
Υπάρχουν 4 λόγοι για τους οποίους μπορεί να θέλετε να παράγετε τη δική σας ηλεκτρική ενέργεια:
- Εξοικονόμηση χρημάτων: Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να σας επιτρέψει να εξοικονομήσετε χρήματα.
- Ανεξαρτησία: Η παραγωγή της δικής σας ηλεκτρικής ενέργειας, σας επιτρέπει να μην εξαρτάστε από το δίκτυο της ΔΕΗ.
- Περιβαλλοντική προστασία: Η χρήση φωτοβολταϊκών μπορεί να μειώσει τον αντίκτυπο στο περιβάλλον, καθώς μπορεί να μειώσει τη χρήση φυσικών πόρων και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
- Τα ηλιακά πάνελ μπορούν να αυξήσουν την αξία του σπιτιού σας: Η εγκατάσταση ενός οικιακού φωτοβολταϊκού έχει δείξει να αυξάνει την αξία του ακινήτου κατα 35.000 ευρώ.
Μπορείτε να αποκτήσετε ένα αυτόνομο φωτοβολταικό, με κόστος από 1.000€ έως και πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με τη χρήση.
Βασικά Στοιχεία ενός Φωτοβολταϊκού Συστήματος
Ηλιακά Πάνελ
Τα ηλιακά πάνελ είναι συσκευές που μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική ενέργεια.
Κατασκευάζονται από πολλά μικρά ηλιακά κύτταρα που είναι συνδεδεμένα σε σειρά και παράλληλα μεταξύ τους για να παράγουν την απαιτούμενη ηλεκτρική ισχύ.
Τα ηλιακά πάνελ πρέπει να είναι εγκατεστημένα σε μια θέση με άμεση ηλιακή ακτινοβολία και να είναι στραμμένα προς τον ήλιο για να λειτουργούν αποδοτικά.
Αντιστροφέας (Inverter)
Τα ηλιακά πάνελ πρέπει να είναι συνδεδεμένα με έναν αντιστροφέα (Inverter), ο οποίος μετατρέπει την ηλεκτρική ενέργεια σε ρεύμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σπίτι ή να δοθεί στο δίκτυο.
Ο αντιστροφέας επίσης ελέγχει την απόδοση του συστήματος και παρέχει προστασία από υπερτάσεις και βραχυκυκλώματα.
Τα 2 είδη inverter που υπάρχουν είναι οι μετατροπείς συμβολοσειράς και μικρομετατροπείς.
Περιφερειακά
Απαραίτητο στοιχείο ενός φωτοβολταϊκού συστήματος είναι οι connectors και τα καλώδια που συνδέουν τα ηλιακά πάνελ και τον αντιστροφέα.
Η αγορά υψηλής ποιότητας περιφερειακών είναι σημαντική για να διασφαλίσετε την αξιοπιστία και την απόδοση του συστήματος
Βάσεις Στήριξης
Οι βάσεις στήριξης αποτελούν ένα κρίσιμο στοιχείο για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος.
Αναλόγως με τον τύπο της επιφάνειας στην οποία θα τοποθετηθούν οι πάνελ, υπάρχουν διάφοροι τύποι βάσεων στήριξης, όπως βάσεις για δάπεδο ή για κεραμίδια
Οι βάσεις στήριξης πρέπει να είναι σταθερές και ανθεκτικές ώστε να αντέχουν στις καιρικές συνθήκες και να διατηρούν τα πάνελ σταθερά στη θέση τους.
Τα υλικά που χρησιμοποιούνται συνήθως για την κατασκευή των βάσεων στήριξης είναι το αλουμίνιο, το ατσάλι και το γαλβανισμένο ατσάλι.
- Το αλουμίνιο είναι ένα ελαφρύ και ανθεκτικό υλικό, κατάλληλο για εγκαταστάσεις σε επίπεδες οροφές ή σε περιοχές με χαμηλούς ανέμους.
- Το ατσάλι είναι ένα υλικό μεγαλύτερης αντοχής και είναι κατάλληλο για εγκαταστάσεις σε περιοχές με υψηλούς ανέμους και σεισμική δραστηριότητα. Ωστόσο, το ατσάλι είναι επιρρεπές στη σκουριά.
- Τα τελευταία χρόνια, το γαλβανισμένο ατσάλι έχει γίνει δημοφιλές υλικό για τις βάσεις στήριξης. Η γαλβανοποίηση του ατσαλιού προσφέρει προστασία από τη διάβρωση και τη σκουριά.
Πως Αποθηκεύω την Ηλεκτρική Ενέργεια;
Για να αποθηκεύσετε την ηλεκτρική ενέργεια χρειάζεται να εγκαταστήσετε μπαταρίες φωτοβολταϊκών.
Με τις μπαταρίες, η παραγόμενη ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί αργότερα όταν το φωτοβολταϊκό σύστημα δεν παράγει, όπως κατά τη διάρκεια της νύχτας ή σε συνθήκες σκιάς.
Υπάρχουν 4 τύποι μπαταριών που χρησιμοποιούνται για φωτοβολταϊκά συστήματα.
- Ανοιχτές μπαταρίες μολύβδου-οξέος: Αυτές είναι οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες μπαταρίες για φωτοβολταϊκά συστήματα. Είναι οικονομικές αλλά απαιτούν κατάλληλο αερισμό για να αποφευχθεί η απελευθέρωση επικίνδυνων αερίων.
- Σφραγισμένες μπαταρίες μολύβδου-οξέος: Είναι παρόμοιες με τις ανοιχτές μπαταρίες μολύβδου-οξέος, αλλά είναι σφραγισμένες για να εμποδίζουν την απελευθέρωση αερίων. Είναι πιο ακριβές αλλά απαιτούν λιγότερη συντήρηση.
- Μπαταρίες gel: Αυτές οι μπαταρίες χρησιμοποιούν ηλεκτρολύτη γέλης αντί για υγρό, με αποτέλεσμα να μην χρειάζονται συντήρηση και να είναι λιγότερο επιρρεπείς σε διαρροές. Είναι πιο ακριβές από τις μπαταρίες μολύβδου-οξέος, αλλά έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
- Μπαταρίες ιόντων λιθίου: Αυτές οι μπαταρίες γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς για φωτοβολταϊκά συστήματα λόγω της υψηλής ενεργειακής τους πυκνότητας, της μεγαλύτερης διάρκειας ζωής και των ταχύτερων χρόνων φόρτισης. Είναι οι πιο ακριβές, αλλά μπορεί να είναι μια καλή επένδυση μακροπρόθεσμα.
Πως Λειτουργεί το Net Metering;
Το Net Metering είναι ένα σύστημα που επιτρέπει στους καταναλωτές να παράγουν τη δική τους ηλεκτρική ενέργεια μέσω ανανεώσιμων πηγών, όπως τα φωτοβολταϊκά συστήματα, και να συνδέουν την παραγόμενη ενέργεια με το δημόσιο δίκτυο.
Η ενέργεια που παράγεται από το φωτοβολταϊκό σύστημα μετριέται από έναν μετρητή, ο οποίος συνδέεται με το δίκτυο του παρόχου ενέργειας.
Η ενέργεια που δεν χρησιμοποιείται αποθηκεύεται στο δίκτυο και καταγράφεται από τον μετρητή ως παραγωγή. Την ώρα που οι καταναλωτές χρησιμοποιούν ενέργεια από το δίκτυο, η παραγόμενη ενέργεια από το φωτοβολταϊκό σύστημα μειώνει την ποσότητα της ενέργειας που αγοράζουν από το δίκτυο.
Στην ουσία, ο μετρητής καταγράφει τη διαφορά μεταξύ της παραγωγής και της κατανάλωσης ενέργειας, και οι καταναλωτές πληρώνουν μόνο για τη διαφορά αυτή.